Μητσοτάκης στον Alpha: Όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου, «να δούμε» για το ΠΑΣΟΚ

Διευκρινιστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha, σχετικά με ουκ ολίγα ζητήματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται με ένταση στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία και λαϊκή εντολή, αλλά και χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα προς αποφυγή την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας ή της Γαλλίας, όπου επικρατεί αστάθεια σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή ανοχής.

Επίσης, ο πρωθυπουργός – σε αντίθεση με πληροφορίες που μιλούν σχεδόν για fait accompli – απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας, μάλιστα, ότι και το 2023 είχε δεχθεί αντίστοιχες εισηγήσεις, αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί, παρότι παραδέχθηκε ότι η Βουλή πλέον είναι κατακερματισμένη και με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές.

Διαγραφή Σαμαρά

Όσον αφορά στις εσωτερικές «αναταράξεις» στη Νέα Δημοκρατία, με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και την κριτική του Κώστα Καραμανλή, ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε την κριτική Σαμαρά σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τόνισε ότι η κατηγορία ότι «χαριεντιζόταν» με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας δεν του άφηνε άλλη επιλογή από το να διαγράψει τον Α. Σαμαρά.

«Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα περίμενα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες που υπονομεύουν εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί ή ότι κάνουμε μυστική διπλωματία».

ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, διαφώνησε ευθέως με την άποψη Καραμανλή ότι τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στην ενότητα, λέγοντας, μάλιστα, ότι «διαφωνώ, εξ ου και πήρα την απόφαση την οποία έλαβα. Αντίθετα, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης». Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποχωρήσεις βουλευτών της ΝΔ που βρίσκονται κοντά στον Α. Σαμαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να χαμηλώσει κάπως τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, καλούνται πλέον να αποδείξουν αν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης του να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι οι προτάσεις του κόμματος κάποιες φορές είναι πρόχειρες, ακοστολόγητες και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ακρίβεια

Στον ίδιο τόνο και αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, είπε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες θα μείωνε τα έσοδα κατά 3 δισ., εμμένοντας για άλλη μια φορά στη θέση του ότι η μείωση του συγκεκριμένου φόρου δεν θα είχε αποτέλεσμα και ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, παραπέμποντας, πάντως, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής. Επανέλαβε, πάντως, ότι ο στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ είναι εφικτός και ότι ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ.

Στο μέρος της συνέντευξης που διεξήχθη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας με φόντο τα μαχητικά Rafale, o πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και προέβλεψε ότι – συνεπικουρούντος και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ – το ύψος των αμυντικών δαπανών θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ που είναι το κατώτατο όριο που θέτει το ΝΑΤΟ για τις χώρες-μέλη του, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς σήμερα δαπανά το 3%.

Ελληνοτουρκικά

Τέλος, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, αφού δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο ως τα 12 μίλια, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της, κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. Άρα περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος την μία διαφορά (σ.σ. υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσει κι άλλα θέματα σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν δεν έχει επιτευχθεί καμιά ουσιαστική πρόοδος».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι πολύ άδικο και υπονομευτικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι έχουμε αλλάξει πολιτική» και ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, αν έκανε συμφωνία θα την έκανε μόνο εάν ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά εγώ δεν το βλέπω αυτό προς το παρόν», προσθέτοντας ότι «εμείς θα εξακολουθούμε να συζητούμε με την Τουρκία. Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία. Μπορούμε να συμφωνούμε και ότι διαφωνούμε. Αυτό είναι ενδεχομένως και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μονίμως σε καθεστώς έντασης».

Σχετικά